Vi ställer om biblioteksverksamheten

Språk

Englishsuomisvenska
Illustration av e-böcker

Nytt fokus

Götabiblioteken har precis som många andra verksamheter fått ändra om i planeringen för verksamheten och ge mer plats för de digitala aktiviteterna. Vi lägger större fokus på våra digitala tjänster, även om de flesta kommunbibliotek är öppna. 

E-medier

Vi kan erbjuda dig fler e-bokslån. Fram till 30 september har du möjlighet att låna åtta e-lån per månad istället för fyra. Vi har även utökat den totala månadsbudgeten för att ge utrymme för fler lån. 
Vi har utökat budgeten för lån av e-film. Vilket säkert uppskattas av många, då vår strömmande film-tjänst, Cineasterna är en populär tjänst.

Fler omlån

Vi gör det möjligt för dig att låna om fler gånger än tidigare. Nu kan du låna om tre gånger innan du lämnar tillbaka. Maxgränsen är i vanliga fall 2 omlån.

Källkritik

På gotabiblioteken.se tipsar vi om hur du blir bättre på att granska källor. Det är viktigt att ha ett källkritiskt öga på den stora mängd information du möts av varje dag särskilt i dessa coronatider.

Nya databaser

Tjänster som annars är begränsade i tillgång har öppnats upp för alla användare under en begränsad period. Vi tipsar om exempelvis Artikelsök och Svenska dagstidningar på gotabiblioteken.se.

Programverksamhet i digitala kanaler

Bibliotekens programverksamheten finns också digitalt. Exempelvis har en del bibliotek börjat filma sagostunder och sänt dem direkt eller gjort dem tillgängliga under en längre tid. Här är ett exempel från Linköping. För att inspirera till mer läsning har en del bibliotek även filmat fler boktips än vanligt. Här hittar du exempel från Norrköping och Vadstena. För fler tips på nya böcker eller hur våra topplistor ser ut, rekommenderar vi att du tittar närmare under menyn Inspiration på gotabiblioteken.se.
När du inte kan besöka den senaste utställningen på bibliotek - så kommer utställningen till dig. I Kinda erbjuder vi en digital guidening av utställningen Företagarna i Kinda och Ydre, 100 år. 

Social distans i biblioteksmiljön

Vi fortsätter att ha öppet och gör det tack vare att vi är rädda om varandra och undviker för nära kontakt. På de bibliotek som erbjuder meröppet har du möjlighet att besöka biblioteket när det är mindre folk i rörelse. Exempelvis i Åtvidaberg som erbjuder generösa öppettider tack vare meröppet. Det finns även möjligheter att beställa exempelvis böcker som ”Take away” i Boxholm, Mjölby, Motala, Valdemarsvik och Söderköping. Eller för hemleverans om du är i karantän eller i riskgrupp för covid-19 och boende i Tranås. I Ydre satsar man på bokstartspåsar med hemleverans nu när hembesök inte är möjliga och i Ödeshög erbjuder man Boken kommer-påsar. Under påsklovet erbjöd Finspång sina påsklovslediga barn en skaparpåse som de kunde hämta på biblioteket och pyssla vidare med hemma.

 

Välkommen!