Tillgänglighet Tranås

Entré Tranås bibliotek

Tranås stadsbibliotek ligger nära torget i centrum av Tranås, på Storgatan 22.

På bottenvåningen finns skönlitteratur, facklitteratur, tidningar, ungdomsavdelning och barnavdelning. På övre plan finns musikböcker, poesi, lokalhistoria, släktforskning och Fritiof Nilsson Piraten-samlingen.

Lucka för återlämning finns utvändigt, till höger om entrén, på 1,50 meters höjd.

Entrévägen är fri från nivåskillnader. Entrédörrarna har automatisk dörröppnare och glasytorna är tydligt markerade. Andra entrédörren öppnas automatiskt.
I entrén finns fri vändyta för rullstolsanvändare.

Förstoringsglas och läsglasögon lånas i lånedisken.

Handikapparkering finns utanför entrén på Storgatan. Parkeringstid 2 timmar.

Handikapptoalett finns till höger inne i biblioteket och är markerad med symbol.

Hiss finns inne på fackavdelningen. Nyckel kan du hämta i lånedisken. Gå till höger när du kommit in på fackavdelningen. Dörren har fri bredd på 87 cm och hissens golvyta är 1,45x 0,90 m. Hissknappen förs uppåt och hålls i det läget under färd.

Hörslinga installeras i biblioteket vid föreläsningar och program.

Informationsdisk ligger in till vänster inne i biblioteket. Du kan själv låna i bibliotekets automater med lånekort eller personnummer och pinkod. Har du ingen pinkod? Säg till i informationsdisken. Ta med legitimation.

Diskarna är höj- och sänkbara.

Lättlästa böcker finns på Lättläst-hyllan under glastaket. Om du har svårt att läsa och vill ha enklare texter så är lättlästa böcker bra. De är skrivna på ett enkelt språk, med korta meningar och korta stycken. I en del böcker finns en mp3-skiva så att du både kan läsa och lyssna på boken.

Talböcker för vuxna finns direkt in till vänster i biblioteket. Talböcker för barn och för ungdomar finns på äppelhyllan.

Du som har läs- och skrivsvårigheter kan låna talböcker också i digitalt format. Du kan själv ladda ned talböcker till din dator eller telefon. Den som är prenumerant av en taltidning, har möjlighet att få talböcker direkt i spelaren. Kontakta biblioteket telefon 0140-682 00.

Telefon finns i informationsdisken. Fax finns i Tranås stadshus.