Sommarboken Motala

Språk

Englishsuomisvenska
Tecknad bild på människor som utför typiska sommaraktiviteter utomhus.

 

Sommarboken är en läsutmaning för skollediga barn, som Motala bibliotek arrangerar i samarbete med skolbibliotekarierna i kommunen. Läsutmaningen riktar sig till dig som är mellan 6-13 år (F-6) och pågår under perioden 10 juni – 3 september.

Syftet är att du som barn själv ska träna din egen läsning. Alltså inte högläsning av en vuxen – även om det i sig är mycket språkutvecklande! Många barn tappar nämligen en del läsflyt under ett långt lov utan läsning. Målet är att du håller igång läsningen under sommarlovet, eftersom vi vet att det har positiva effekter.

 

Hur funkar utmaningen?

Sommarboksfoldern är utformad som en slusstrappa. För varje utläst bok får man en belöning, och slussas vidare i trappan. Om man läst fem böcker, får man vara med i utlottningen av ett extra pris.

Man väljer själv hur många steg man vill gå, och du kan lämna in din sommarboksfolder även om inte hela slusstrappan fullgjorts! Du får självklart läsa på vilket språk du vill. Du kan ladda ner sommarboksfoldern här (pdf).

 

Läsbingo

Förutom sommarboksfoldern finns även ett läsbingo. Läsbingot är ett verktyg som ska motivera och inspirera dig att delta i sommarboksutmaningen. Läsbingot ger inget pris i sig, men du tillsammans med en vuxen kan kanske välja att själva sätta upp egna mål kring den – använd den gärna! Du kan ladda ner läsbingot här (pdf).

 

Film om sommarboken

Om du vill se filmen i ett större format så klickar du där det står YouTube nere till höger i filmrutan.

 

Snabba boktips

Behöver ni förslag på böcker att läsa? Ta del av våra snabba boktips nedan för att komma igång.