Läs om du törs!

Språk

Englishsuomisvenska
En flicka som ligger under täcket och läser en bok med hjälp av en ficklampa

Läs på egen risk! 

För barn i åldern 0-6 år

”Natten, det är då det händer. Mörkret vecklas långsamt ut” så börjar den fantastiskt fina bilderboken Nattvisa av Lena Sjöberg som finns tonsatt av Lars Winnerbäck.

Vad händer på natten, när dagen tar slut, staden tystnar och stjärnorna tänds?

Lamporna i husen runtomkring släcks och fladdermössen vaknar. Nattskärran sjunger, månen lyser gul och rund. TV: n skimrar kall och blå.

Alla sover inte, katten är vaken, nattåg åker, lastbilar fraktar varor, väktaren spanar, någon diskar, någon städar, någon kör en ambulans.

Någon föds och någon dör.

Sagorna om Lillebror och den underbara familjen Kanin av Jonna Björnstjerna är fantasifulla och skojiga, men också väldigt spännande, för allt är inte bara frid och fröjd i skogen där de bor. Det finns nämligen en fruktansvärd del av skogen, och där lurar alla möjliga faror och läskigheter. Men trots att Lillebror Kanin är så rädd att tassarna skakar så visar han sig ständigt vara modig innerst inne.

Den senaste i serien är: Sagan om den underbara familjen Kanin och Rymdskeppet
En alldeles underbar kväll i Sagoskogen är hela familjen Kanin är på utsiktsberget och i Observatoriet för att se på himlens alla stjärnbilder. Någonting mystiskt sänker sig ner över Sagoskogen, det är inte månen utan något mycket STÖRRE! Hjälp, vad är det som händer?

Läs med en vuxen för det här är en nervkittlande saga för både små och stora.

Var inte rädd! Våga utforska det okända! Våga gå vilse!

Det är budskapet i en mycket spännande och fint illustrerad bilderbok: Kjell och jag går vilse av Mattias Danielsson och Sara Gimbergsson
Kjell och ”jag” är två helt vanliga killar som är ensamma hemma och som de flesta barn är de rädda för att gå vilse. Men den här gången bestämmer de sig för att utforska vad som händer om de går vilse på riktigt!

För de allra minsta kan Bäbis rädd av Ann Forslind fungera mycket bra.
I ”Bäbis rädd” skildras de känslor och upplevelser som är basala för ett litet barn: rädslan för att vara ensam och övergiven, och längtan efter närhet och gemenskap.


För lite större små barn: Jag är inte mörkrädd av Helena Harastová
Det är mitt i natten och Otto har precis vaknat. Han ser märkliga saker i mörkret. Är det spöken? Eller är det bara en hög med kläder och leksaker?
Dra i fliken och tänd lampan så får du se! Den här boken är perfekt för att få barn att övervinna sin rädsla för mörker.


För barn och vuxna: Det verkar farligt av Annica Hedin
Ibland är det faktiskt bra att bli rädd! Om det kommer en krokodil simmande när du ska bada till exempel. Men om du träffar en lurvig spindel, eller ska gå ensam upp på en mörk vind hur farligt är det egentligen?

Det finns mycket som kan kännas farligt och då kan man behöva prata med någon vuxen om det. 

Rys & Mys-serien
Rabén och Sjögren har satsat på en serie bilderböcker som de kallar för Rys & Mys. Dessa böcker beskriver de som ”lagom läskiga för små barn” Här får ni tips på några böcker som ingår i den serien: 
Rysliga förskolan av Lina Neidestam: Där fantiserar några barn om alla läskiga saker som kan hända på förskolan. Kanske är det ett läskigt monster som gömmer sig i köket? 

Dropp Dropp av Aron Landahl
Genom hela huset hörs ett läskigt ljud som säger ”dropp dropp”. Vad är det som droppar? På näst sista bilden när spänningen är på topp tar vi oss upp på vinden. Och där väntar… 

Jag vågar visst! av Jasmine Berge
Under hösten har ytterligare en ny del i serien Rys & Mys. Den kommer handla om några syskon som går till ett läskigt ödehus i skogen. 

 

urval av Margareta Gustafsdotter, Norrköpings stadsbibliotek

För barn i åldern 6-9 år

Två riktigt läskiga böcker som samtidigt är perfekta att ge sig på när man precis har lärt sig läsa. Läs dem inte precis innan du ska sova bara!

Spök-musikanterna från Bremen- Wiley Blevins   
Fyra djur bestämmer sig för att lämna sina gårdar efter att deras ägare har varit elak. Åsnan som fick stryk när hon var för långsam och för snabb, hunden fick bara mat en gång i veckan, katten som bara fick sova på det kalla taket och tuppen som fick saker slängda på sig för att han skulle vara tyst. 

Djuren bestämde sig för att ta sig till Bremen men promenaden dit var lång, när de kommit halvvägs så hittade de en stuga. Det fanns några människor i stugan men med lite list så hade de äntligen maten och stugan för sig själva.
Efter att ha ätit gott somnade de fyra vännerna och vaknade sent på natten av ett ljud utanför stugan…

Skuggan av Petrus Dahlin
En riktigt läskig bokserie som är perfekt om man har börjat lära sig läsa själv! Det står till och med Läs på egen risk på omslaget…


I den här boken lär vi känna Alvaro, som är rädd för sin egen skugga. Hans pappa tar honom till en psykolog som säger att Alvaro behöver visa att det är han som bestämmer, så han säger högt till skuggan att han minsann inte är rädd för den. Men vad han inte har tänkt på är att man aldrig, aldrig blir av med sin egen skugga, och snart verkar det nästan som om skuggan börjar få eget liv…

I boken ser hon något som verkar bekant…

 

urval av Margareta Gustafsdotter, Norrköpings stadsbibliotek

För barn i åldern 9-12 år

Spöken är temat för dessa böcker, och en sak är säker: man ska akta sig för att leta efter sådant som man inte vill ska hitta en själv. 

Prästgårdens hemlighet- Tobias Söderlund 
Vanessa tar sig tillsammans med två kompisar till den gamla prästgården i Borgvattnet. Hon ska spela in ett avsnitt till hennes YouTube kanal och vad passar bättre än anden i glaset i ett hus där det sägs spöka.

När de kommer fram till gården så lyckas de ta sig in i huset genom ett fönster som lämnats öppet men sen blir allt konstigt.

Kompisarna hör fotsteg närma sig rummet och gömmer sig under sängen, Vanessa hör hur sängen gnissla till precis som att någon satt sig ner men hon ser ingenting framför sig.

Efter fotstegen har försvunnit ut ur rummet så kravlar de ut från sängarna, på sängen ser de ett spår av att någon suttit ner. 
På kvällen när Vanessa har flyttat över filmerna till datorn så ser hon en skepnad, en skepnad som stannar precis framför sängen!

Lek med mig av Katarina Genar
En liten bok som är lika lättläst som den är läskig! Azra går hem från biblioteket där hon har lånat en bok om spöken. När hon går förbi lekplatsen så ser hon någonting konstigt: en blek flicka vars fötter inte verkar nudda marken sitter där, och gungan verkar röra sig av sig själv. Azra skyndar hem, men när hon börjar läsa är det någonting i boken som är obehagligt bekant…

 

urval av Paula Bensköld Olsson, Norrköpings stadsbibliotek 

Skräckböcker för ungdomar 12-15 år

Två riktiga nagelbitare till böcker som utspelar sig i gränslandet mellan övernaturligt och verklighet. Vad är man egentligen beredd att offra för sanningen?

Beröringen av Gustav Tegby
Sextonåriga Elin har levt instängd med sin pappa i en etta hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet, för Elin är född med en förbannelse. Enligt hennes pappa så dör alla som går mer än 30 meter ifrån henne. När boken börjar ringer det på och både pappan och Elin vet att nu är det kört. Utanför dörren står poliser som fått en anmälan om att Elin aldrig går i skolan eller lämnar lägenheten. Polisen arresterar pappan och i polisbilen dör han. Är det för att han blev så chockad eller är förbannelsen på riktigt? Beröringen är en riktig nagelbitare med flera oväntade vändningar när Elin försöker ta reda på sanningen om beröringen.

Bergtagen- Camilla Sten
En dag i december lämnar Markus studentrummet han delar med Emil och försvinner ut i skogen, han borde varit tillbaka ganska snabbt men timmarna går och studentrummet förblir tomt.
Det skrivs i tidningen om Markus och Julia bestämmer sig för att vara med i skallgången och hon hamnar i samma grupp som Emil.  
Ibland går killar ut i skogen i Järvhöga och försvinner, så har det enligt de gamla i bygden skett i alla tider och att det nu försvinner någon som går på Internatet är egentligen inget konstigt.
Julia börjar tillsammans med Emil att ta reda på mer om Järvhöga och försöker ta reda på vad det känns som att de vuxna runt henne redan vet. 

 

urval av Oskar Johansson, Norrköpings stadsbibliotek

 

0-6 år

955654
Av: Hedin, Annica
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
757152
Av: Forslind, Ann
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
970904
Av: Berge, Jasmine
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
855128
Av: Neidestam, Lina
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
928802
Av: Harastová, Helena
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
970996
Av: Sjöberg, Lena
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
970907
Av: Danielsson, Mattias
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
937682
Av: Landahl, Aron
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna

6-9 år

9-12 år

954508
Av: Arro, Lena
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
960346
Av: Melin, Mårten
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
930148
Av: Söderlund, Tobias
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
932619
Av: Ruta, Matilda
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
966278
Av: Angerborn, Ingelin
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
967593
Av: Ollmark, Lena
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
960955
Av: Gaiman, Neil
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
956486
Av: Genar, Katarina
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna

12-15 år