Vinnare7

Kielivalinta

Englishsuomisvenska

En dekorativ bild

Sara Bergkvist, 20 år Linköping

Varför skriver du?

”Jag skriver för att tömma huvudet, ibland har jag så mycket tankar som snurrar som jag inte kan separera men när jag skriver är det så enkelt att stänga av och slappna av.”

 

Juryns motivering till Sara Bergkvist novell Rödvin

En lyhört och insiktsfullt skriven novell där maskulinitet och machokultur gestaltas genom huvudkaraktärens skeva självuppfattning och envist subjektiva logik. Trots det svåra ämnet avstår författaren från att moralisera, utan litar på att läsaren ser igenom jaget och att historien klarar av att bära sitt budskap själv, utan oroliga brasklappar.

Läs novellen

Lyssna eller ladda ner Rödvin.
För att ladda ner novellen till din dator så högerklickar du på länken och väljer ”spara som” .

Rödvin

Han välte nästan ut sitt nyss fyllda glas med rödvin. Inte för att det hade spelat någon roll då det var ett plastglas, men synd hade det ändå varit att mista allt detta vin. Speciellt om han råkat få det på sig, rödvin över hela den nya vita skjortan som Johannes köpt tidigare den dagen. Det var ett tag sen han var på fest så han har lyxat till det och införskaffat sig en helt ny skjorta för tillfället. Det var ingen speciell fest eller så, han ville bara känna sig lite extra fin. Och det gjorde han, han kände sig extra fin, och inte bara fin, Johannes var sjukt sexig denna kväll. Hans vita skjorta var lite nedknäppt och visade lite för mycket hud, hans svarta jeans var tighta och då de var lite smått trasiga gjorde det så att hela looken inte kändes alltför proper. Hans mörka lockar hängde lite sensuellt nedför hans panna, så de täckte just tillräckligt av hans högra öga för att få honom att verka riktigt mystisk. Ja fan, ikväll var det Johannes kväll.

Musiken dunkade som den gör på en hemmafest. Han kände igen låten som spelades men kunde trots allt sin kraft inte komma ihåg vad låten hette. Johannes satt i soffan och njöt av vinet sitt medan han lyssnade på konversationen runt rummet. Folk var stökiga och högljudda och det kändes så bra att få sitta där i soffan med hela världen runt omkring sig. Han stortrivdes i virrvarret av alla alkoholpåverkade unga vuxna. Johannes var inne på sitt tredje stora glas vin så han kände sig smått påverkad själv. Dessutom hade han tagit två shots Mintuu innan han gick hemifrån för att riktigt tagga till. Han hade också valt att kolla klart på en film innan han lämnade lägenheten så han skulle komma fashionabelt sent till festen. Folk hade hälsat på honom när han anlände, kramar, high fives och en del kommentarer såsom:

“Nämen gud är du här, vad roligt!”

Det var mycket folk där som han inte hade träffat på ett tag, så han hade många att ta igen med. Det var gamla klasskamrater, polare från förra jobbet och sånt där folk som man egentligen bara träffar på fester. Alla ville höra om hans tågluff genom Asien och han kunde tydligt höra avundsjukan i deras röster. Han hade självklart sett till att lägga upp gott om bilder på Instagram under de senaste tre månaderna så det var inte konstigt att folk hade så mycket frågor till honom. Han passade på att tala klart och tydligt, så även de som satt i närheten men inte tillhörde konversationen skulle kunna höra om hans episka resa.

Han drog upp gylfen och vände sig mot spegeln i badrummet medan han tvättade händerna. Shit vad snygg han var ikväll! Han gav sig själv ett brett leende och en blinkning med vänster öga i spegeln innan han vände sig om och låste upp toalettdörren.

Samtidigt som han stiger ut från badrummet ringer det på ytterdörren som är precis bredvid honom där i hallen. Ingen annan kan ha hört att dörrklockan ringer då musiken dunkar ännu högre än tidigare, så vem skulle öppna dörren om inte Johannes? Snabbt rycker han upp dörren för att sedan bli helt stum.

På trappen ute i kylan står en ängel. Kort rufsigt, rött hår sticker fram under en gul mössa. Två stora, bruna ögon, som skrynklar sig i hörnen från leendet hon bär på sina rödmålade läppar. Hon är liten, smal och kort och gömmer hela sin figur under en alltför stor fuskpäls i vitt.

“Får man komma in?” fnissar hon fram med den mest ljuva röst. Ett stort, varmt ångmoln lämnar hennes läppar med de orden. Johannes kan fortfarande inte hitta några ord så han flyttar sig åt sidan och håller upp höger hand för att visa henne in. Väl inne tar hon av sig den stora fuskpälsen och visar upp en smärt liten figur med stora kurvor. Hennes svarta klänning kramar hela hennes kropp så tight att man ser precis allt. Johannes behöver inte ens fundera över hur hon skulle se ut utan kläder för hon står ju där praktiskt taget naken. Urringningen av hennes klänning visar små nätta bröst. I kväll har Johannes vunnit jackpotten, tänker han.

De hälsar på varandra och han ger henne komplimanger om hennes hår så hon inte ska tro att han bara tittade på hennes kropp. Hon berättar hur hon känner värden, men Johannes hör knappt ett ord då hennes fylliga läppar snor all hans fokus. Inne i köket erbjuder han henne ett glas vin som hon snabbt tackar ja till, enkel att övertala tänker han. Glaset töms snabbt så hon måste vara en riktig partypingla. Tillsammans sätter de sig i vardagsrummet och Johannes öppnar en ny flaska och fyller upp hennes glas. Hon nämner något om vilken gentleman Johannes är och lägger sin hand på hans biceps som han spänner till lite, så att hon verkligen kan känna hans muskler. Han har ju varit lite extra på gymmet den här veckan och han märker tydligt på henne att hon är sugen på honom, så snygg som han är ikväll är han inte ens förvånad.

Han undrar hur länge de har suttit där och pratat. Alla sorters ämnen har kommit upp och den där vinflaskan är tömd sen länge. Hon har berättat om vad hon studerar och att hon gillar Beyonce’s nya album. Hon har redan nämnt sitt ex men som tur var på ett väldigt negativt sätt. Hon har skrattat åt alla Johannes skämt och har för varje minut flyttat sig närmare och närmare. Hon vet att hon vill ha honom, han vet att hon vill ha honom, vad väntar de på? Kvällen måste dessutom vara långt från slut då det fortfarande kryllar med folk som trängs i det mörka vardagsrummet. Han måste ju ta chansen som hon så villigt ger honom.

“Gud vad trött jag är” säger hon gäspandes. Ja, det här är signalen han väntat på. Innan hon ens hunnit stänga munnen efter gäspningen frågar han henne om hon inte vill gå upp till övervåningen och ta det lugnt, kanske lägga sig ned? Han tar hennes hand och känner hur hon vinglar till bakom honom. Mitt i trappan ramlar hon till och råkar ha ner en tavla som hänger på väggen. Hon fnittrar, samtidigt som Johannes tar och lägger sin arm om hennes midja som stöd, men egentligen vill han bara känna på hennes kropp. Johannes råkar ju känna värden väldigt väl, så han har fått exklusiv tillgång till värdens sovrum, i form av en nyckel. Han låser upp dörren och lägger henne ner på sängen och ger henne en kyss på pannan, hon doftar sån där tjejig parfym som han älskar. Han låser dörren bakom sig och kryper upp i sängen bredvid henne. Han lägger sin hand på hennes kind och går in för kyssen, det är det här hela kvällen har byggts upp till.

Självklart kysser hon honom tillbaka, han har ju gjort allt rätt ikväll. Han ser bra ut, han har varit charmig och han har låtsas varit intresserad av det nonsens hon babblat om. Äntligen ska allt hans hårda jobb löna sig. De ligger där och i bakgrunden dånar musiken från nedervåningen. Hans händer rör sig upp och ner längs hennes kurviga kropp, från hennes axel, ner för hennes smala midja och över hennes kraftiga röv. Han klämmer till ordentligt och trots musiken hör han hur hon andas till lite tyngre. Hennes läppar lämnar hans och hon nämner återigen hur trött hon är och frågar om han inte vill skeda lite. Det är ett jäkla tjat om hennes trötthet men Johannes går med på det, för om hon får vila upp sig lite så kommer hon ju orka med mer sen.

Hans ögon har nog inte lämnat klockan för ens en sekund sen hon vände sig ifrån honom. Sjutton minuter har de legat här nu, sjutton! Hon liggande i hans famn med sin kropp tryckt tight emot hans. Nu måste hon ha piggnat till lite, han orkar inte vänta mer. Så han tar tag i hennes axel och vänder henne mot sig.

Hon sover.

Den här bitchen sover.

Det kan inte vara sant. Först är hon flirtig hela jävla kvällen och fnittrar åt allt han säger, sen har hon varit klädd i den där tighta lilla saken som hon vet visar på tok för mycket hud. Hon har dessutom gått med Johannes upp och hånglat med honom och låtit honom ta på hennes kropp.

Men nu sover hon!

Vilken retsticka! Vilken jäkla tease! Tänkte hon att hon kunde bygga upp hans förväntningar sådär och sen låta honom nöja sig med att skeda? Det här är ju helt urfånigt, hon var ju minst lika tänd på honom som han var på henne.

Han rycker i henne lite, men hon är helt borta. Hur mycket drack hon egentligen om hon kan lyckas sova igenom den här musiken?

Vad mer kan hon sova sig igenom?

Hon är fortfarande hon, sjukt snygg i sin tighta lilla klänning. Hennes kropp är fortfarande kurvig som den varit tidigare och hon är fortfarande lika sexig i hans ögon, om inte mer nu när hon inte pratar lika mycket. Han lägger sin hand på hennes mjuka lår, drar långsamt upp den svarta klänningen mot hennes mage och ser ett par svarta spetstrosor. Hon praktiskt taget ber om det. Hon hade inte satt på sig de där trosorna om hon inte varit ute efter något ikväll.

Johannes vänder sig om där han står vid dörren för att kolla på henne. Hennes röda hår är rufsigt och spretar åt alla olika håll. Hennes klänning ligger på golvet i en boll bredvid sängen, hennes trosor där strax intill. BH:n hon hade på sig sitter kvar med axelbandet runt ena armen, så den hänger ner över sängkanten utan att ens nudda trägolvet under. Hon har i alla fall täcket över sig så man inte ser hennes nakna kropp, han vill ju inte skämma ut henne genom att någon ska råka se henne utan kläder. Men han har bara lagt på täcket så mycket att man ändå ska kunna ana att de haft sex. På golvet ligger även kondomen, då det inte finns någon papperskorg i rummet. Han drar handen genom håret och ler för sig själv, han var fan sjukt sexig ikväll.