Läsglimtar

Personalen tipsar om böcker

Arbetarlitteratur - tips under demokratiåret

av Magnus Grehn, Tranås bibliotek

 

Juliana Spahr, Denna förbindelse mellan alla lungor, 2020, översättning av Athena Farrokhzad (Ellerströms)

Som ett svar på de geopolitiska händelserna som 11 september, Irakkriget och ekologiska kollapser kom ”This Connection of Everyyone With Lungs” ut 2005. Juliana Spahr var engagerad i den politiska rörelsen Occupy Wall Street och hennes poesi fokuserar på det gemensamma, sociala rörelser och öppna demokratiska processer. ” ”Denna förbindelse mellan alla med lungor” slängs mellan förtvivlan och hopp. Sida upp och sida ner med illdåd och våld och banala nyheter från kändisvärlden likt tidningsrubriker bryts av med mera hoppfulla och vackra tankar om mänskligheten.

Freke Räihä, Baggböleri, 2015 (Smockadoll förlag)

Samtiden och historien hoppar fram och tillbaka i Freke Räihäs diktsamling. Olika perspektiv med arbetskonflikter som t ex i Medlaren, Saltsjöbaden, förrädaren, där det revolutionära möter det pragmatiska och reformistiska. I andra dikter kommer röster ur historiens djup fram om arbetet, skogen och stålet.

Elmer Diktonius, Samlade dikter, 1987 (Bra Lyrik)

Den finlandssvenska modernismen förknippas först och främst med den förtidigt bortgångna Edith Södergran. Det fanns flera framstående författarskap bland modernisterna som Gunnar Björling, Rabbe Enckell, Henry Parland och Elmer Diktonius (1896-1961). Diktonius debuterade 1921 med Min dikt på ett litet svenskt förlag. Han var revolutionär i sin ungdom. De röda hade förlorat inbördeskriget. Diktonius reste till Paris och London och skrev poesi i expressionistisk anda. Hans andra diktsamling Hårda sånger publicerades 1922, där ingår en av hans mest kända dikter Jaguaren.Ur gröna blad sticker fram röd nos, ögon med trekantiga blickar spräckligt; morrhår vågrörelser klotass -du flyger ju! mitt hjärtas jaguar! - så flyg och bit och riv och söndersarga!... ”Ett pärlband av diktsamlingar ser dagens ljus under 1920- och 30-talet: Taggiga lågor, Stenkol, Stark men mörk, Mull och moln, Gräs och granit m fl. Diktonius skriver även prosa och om musik. Han började som kompositör i den atonala skolan, fick dock dålig kritik och slutade. Den tidiga poesin är väldigt intensiv, uttrycksfull och expressionistisk. Han skrev även ömsinta dikter om barn och natur och fina porträttdikter. Diktonius stora dikt om inbördeskriget heter Röd- Eemeli, ballad från anno 18. Den dikten sammanfattar våldet och hatet under inbördeskriget och i världen den första halvan av 1900-talet. Röd Eemeli föds föräldralös och arbetar som dräng åt en husbonde han hatar. Han går med de röda och leder ett dödskompani som plundrar och dödar. Han blir fångad av de vita och avrättas och slängd i en massgrav. ”Röd-Eemeli dog på en avstjälpningsplats; jämmer och smuts. Rackarn drog liket till närmaste kärr: vila för dig och fem mark för mig - vill du byta, så går det väl an. En slocknande stjärna på massgravens sörjiga jord såg förvårsmorgonen gry.” Diktonius influerade svenska poeter som Artur Lundkvist och Gunnar Ekelöf.

Valzhyna Mort, Tårarnas fabrik, 2007, översättning Thomas Nydahl (h:ström)

Valzhyma Mort växte upp i Vitryssland men bor sedan flera år i USA. Hon skriver på vitryska, ett språk som är i det närmaste förbjudet i Belarus. Tårarnas fabrik har motiv från barndomen och hur det är att växa upp i den ”sista sovjetrepubliken”. Hon skriver om kön, klass och kultur. Det finns även motiv från Europa, USA och om språket. Hon har blivit kallad ”en ung syster till Allen Ginsberg”.

Josef Kjellgren, Jag är tusenden, 1975 (FIB:s Lyrikklubb, Tidens förlag)

Jag är tusenden har dikter fån 1920- och 30-talet av Kjellgren. Klassiska arbetarmotiv ingår i dikterna som strejker, lockout, första maj, brist på mat, maskiner och sjukdom. Kjellgren skriver även om bildningstörst, ungdomlighet och resor. Historiska fotografier ingår även i boken.

Elsie Johansson, Dikter 1979-1989, 1998 (edition edda)

Elsie Johansson skildrar den fattigare delen av landsbygden och de små brukssamhällen som finns utspridda över hela Sverige. Hon växte upp på landet i Uppland och flyttade till Uppsala. Dikterna har ett vardagligt anslag där hon minns sin släkts strävan. Även motiv från Uppsala, arbete och klass med självbiografiska inslag ingår.

Bengt Cidden Andersson, Punken är död länge leve tvåans buss, 1994 (Bonnier Alba)

Bengt Cidden Andersson (1948-2013) var rörmokare och poet och släppte tolv diktsamlingar. Punken är död leve tvåans buss har dikter med motiv från barndomen, Läckeby, musik och fotboll. Cidden skriver fram ett persongalleri som i en väv av original, ungdomar och årstidsväxlingar. Väven rör sig och lägger sig runt Läckeby, Kalmar län och Sverige.

Sonja Åkesson, Vara vit mans slav och helt andra dikter i urval av Jenny Tunedal, 2006 (Nordstedts)

Vara vit mans slav är ett urval av Sonja Åkessons dikter där hennes ibland nattsvarta poesi och humor blandat med ironi får oss att stanna upp och tänka till. Teman som feminism, relationer, barn och arbete ingår.

Joakim Becker, Nya jävelskap, 2020 (Fri Press)

Arbetargrabben Joakim Becker från Tranås är utbildad verkstadsmekaniker och har arbetat många år på hemköp. Han har med Nya Jävelskap släppt sin fjärde diktsamling på svenska. Samt en bok i Wales på engelska. I år är Becker aktuell med kortprosaboken Minnesluckor. Becker skriver om sin tid med missbruk och psykisk ohälsa på ett svart och humoristiskt sett. Boken Nya jävelskap är med all sin svärta trots allt en positiv bok. Kärlek och poesi har hjälpt poeten att komma ur sitt missbruk och minska sin psykiska ohälsa. Så varför inte läsa hans korta, rappa och fyndiga dikter.

Löneförhöjningen

Fastnade i

Coronas veck

Stig Sjödin, Klarspråk, 1971 (Bonniers)

Stig Sjödin (1917-1993) skrev ett tjugotal diktsamlingar. Han växte upp i brukssamhället Sandviken och flyttade till Stockholm där han 1946 debuterade med Blindgångare. Några år senare kom den omtalade boken Sotfragment ut. Klarspråk är en senare diktsamling med olika teman om arbetsliv, kärlek, döden och människovärdet.

 

Fler tips:

Maja Ekelöf, Rapport från en skurhink

Erik Johansson, Fabriksmänniskan

Folke Fridell, Död man hand

Maria Sandel, Virveln

Jenny Wrangborg, Kallskänkan

Johan Jönson, Efter arbetsschema

Colin Wilson, Outsidern

John Osbourne, Se dig om i Vrede

Alan Sillitoe, Långdistanslöparens ensamhet

Göran Palm, Vintersagan Sverige

Charles Bukowski, Postverket 

Upton Sinclair, Vildmarken

Silvia Avallone, Stål

Vasco Pratolini, Bröderna – En familkekrönika

Torgny Karnstedt, Slamfarmen

Honungsbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd

Många spännande ingredienser, som gör historien till en riktig läsupplevelse.

Jorden skälver marken gungar av Erica Eklund

En bok som berör.

Under the whispering door Av T J Klune

Varm bok om livets mening.

En bön för de stulna av Jennifer Clement

Poetisk skildring om livet i en annan verklighet.

Det känns förbjudet av Annica Hedin

En sommarbok för våra yngsta besökare.