Läsglimtar

Bibliotekarie till cykel på väg ut med bokpåsar

Biblioteket – Boken kommer och Take away

För att underlätta lite för de som vill låna och läsa böcker har flera bibliotek hemkörning av böcker och nu under pandemin gjort det möjligt att hämta reserverade böcker i bokpåsar.

Att biblioteken är tillgängliga för alla och även anpassat till användarnas behov är en självklarhet för dem som jobbar inom verksamheten. Biblioteken arbetar från bibliotekslagen som säger att verksamheten ska främja tillgången till litteratur. Så om låntagarna inte kan komma till biblioteket, får biblioteket komma till låntagarna. Samtidigt jobbar biblioteken utifrån lagen när det handlar om att ägna särskild uppmärksamhet åt prioriterade grupper.

För att underlätta för låntagare i riskgrupp kan man antingen hämta en bokpåse på biblioteket eller få medierna levererade hem till dörren. Verksamheten med hemleverans, ofta kallad Boken kommer, vänder sig exempelvis personer som är över 70 år eller som i pandemin tillhör en riskgrupp och som inte kan besöka biblioteken. Tjänsten är helt gratis för bibliotekets låntagare. Det går även att få till exempel talböcker hemkörda. 

Under pandemin har många bibliotek startat en utökad service med att kunna hämta sina reserverade böcker på biblioteken. Eftersom många inte har kunnat gå in i bibliotekslokalerna eller för att lokalerna varit stängda har personalen plockat ihop böckerna och lagt i påsar och ställt på lämplig plats utanför lokalerna. Till skillnad mot Boken kommer, kan alla låntagare använda sig av den möjligheten. Det kallas Take away och har blivit en mycket använd och uppskattad tjänst.

Honungsbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd

Många spännande ingredienser, som gör historien till en riktig läsupplevelse.

Jorden skälver marken gungar av Erica Eklund

En bok som berör.

Under the whispering door Av T J Klune

Varm bok om livets mening.

En bön för de stulna av Jennifer Clement

Poetisk skildring om livet i en annan verklighet.

Det känns förbjudet av Annica Hedin

En sommarbok för våra yngsta besökare.