Sök via sökord och filterinställningar
Hur hittar jag boken? (SAB-systemet)
På Götabibliotekens bibliotek ställs böcker och annat material upp enligt ett särskilt system vid namn SAB-systemet. Varje ämnesområde har en bokstavskod. Koderna kallas signum.
När du sökt i katalogen ser du vilken ämnesavdelning boken tillhör och på vilken hylla den är placerad. Första bokstaven hänvisar till huvudavdelningen.
-
Här finns böcker om bokbranschen. Om arkiv, bibliotek och förlag. Här hamnar också handböcker i uppsatsskrivande, redigering av trycksaker liksom material om alfabeten och annan skrift.
-
Här finns samlingsverk som till exempel citat eller artiklar. Idé- och lärdomshistoria hör till B liksom föreningskunskap och stipendieförteckningar. Hit förs också "Omstridda fenomen" som spådomar, feng shui, astrologi och UFO. Böcker om massmedier - tidningar, radio och TV - finns här.
-
Avdelningen inleds med böcker om kristendom. Urkunder som Bibeln och Psalmboken finns här liksom böcker om kyrkohistoria och kristna riktningar och samfund, också om praktiskt kyrkligt arbete. Därefter följer allmän religionshistoria och avdelningar för särskilda religioner, inklusive mytologier från skilda håll. I slutet finns material om moderna religionsbildningar som teosofi, scientologi och antroposofi.
-
Filosofiämnet behandlar i första hand den västerländska filosofins idéer från antiken till nutid och omfattar både filosofernas skrifter och litteratur om dem. Vetenskaplig metodlära följs av böcker om etik. Inom psykologin hittas allmänna läroböcker och beskrivningar av särskilda riktningar. Andra ämnen som faller inom psykologin är t ex barns utveckling, drömmar och stress.
-
Allmänna och särskilda böcker om pedagogik inleder. Här om olika riktningar som montessori och waldolfpedagogik liksom skolämnenas metodik och nya metoder. Om skolan och undervisningsväsendet från förskolan till universitetet följer därpå. En särskild avdelning finns för undervisning av barn med särskilda behov, t ex dyslektiker. I slutet finns yrkeshandledningar och råd för att skriva ansökningar.
-
Avdelningen är indelad efter språkfamilj med de språk som sorterar under den. Här redogörs för språkens historia, grammatik, formlära, syntax och ordförråd. Här finns namnforskning, dialekter, slang och yrkesspråk, och praktiska råd i muntlig och skriftlig framställning. Svenska för invandrare har en särskild avdelning. Språkkurser i olika tekniska format finns på de flesta språk liksom lexikon.
-
Här behandlas skönlitteraturen, det vill säga romaner, noveller, lyrik och dramatik.
G är indelad efter varje språkområdes skönlitteratur. Men det finns även allmänna framställningar över olika epokers litteratur, dess enskilda författarskap och litterära strömningar, analyser av olika genrer såsom barn- och ungdomslitteratur, kriminallitteratur, science fiction och fantasy. Böcker om särskilda författare återfinns bland biografierna på den porträtterades efternamn.
-
Skönlitteraturen delas in på flera vis. Dels efter formen texten är skriven i som roman, novell, lyrik och dramatik, dels efter genre, det vill säga innehållet. Populära genrer som har egna placeringar är spänning, underhållning med flera. Skönlitteratur på andra språk än svenska är indelade efter samma principer som den svenskspråkiga litteraturen.
-
Inom konstblocket hittar du måleriets historia i översiktsverk eller om särskilda -ismer. Här finns också böcker om enskilda konstnärer ordnade efter efternamnet liksom om arkitektur och skulptur. Praktiska handledningar för eget målande eller tecknande följs av hantverk, antikviteter, inredning och modets historia. Inom musiken finns böckerna om musik - inklusive särskilda artister - medan noter och liknande finns på avdelning X. Efter teater och film följer fotokonst.
-
Arkeologi betyder läran om forntiden. Ämnet beskriver den tid som föregår de epoker som finns beskrivna i skrift och skrifter. Här finns verk om utgrävningar, arkeologiskt fältarbete och studiet av lösa och fasta fornlämningar från Östergötland över Egypten till sydamerikanska förlorade kulturer som Maya och Inka.
-
Mänsklighetens politiska, sociala och kulturella utveckling finns samlad på historieavdelningen. Som börjar med historiska atlasar och allmänna världshistorier. Därefter följer böcker om epoker som Antiken fram till våra dagar. De enskilda ländernas eller regionernas historia tar vid och avdelningen avslutas med allmänna verk om kultur- och ekonomihistoria samt så kallade historiska hjälpvetenskaper som verk om mynt, medaljer och heraldik.
-
Beskrivningar av personers liv och verksamhet samlas på biografihyllorna ordnade efter efternamnet på den det handlar om. Här återfinns handledningar i släktforskning, verk över särskilda släkter eller grupper. På referensavdelningen placeras tillhörande uppslagsverk som ättartavlor, genealogiska matriklar och kalendrar liksom personhistoriska och biografiska uppslagsverk.
-
Här finns böcker om folkliga kulturyttringar, kultur och samhällstyper. Om människan som kultur- och samhällsvarelse och skildringar av folk. Folktro och vidskepelse, årets fester, allmogeliv och olika aspekter på det förindustriella samhället är annat som ryms under ämnet. Den svenska kulturens möte med den invandrade skildras också.
-
På geografiavdelningen hamnar böcker om världsdelar, länder och städer. Kartor, resehandböcker, de geografiska upptäckternas historia liksom långseglingsböcker finns också här.
-
Avdelningen beskriver samhällets uppbyggnad ur olika aspekter. Som till exempel sociala strukturer i samhället utifrån ålder. Här ingår även socialpsykologi, det vill säga gruppens psykologi. Internationella organ, som FN, finns beskrivna här liksom olika länders statskick, politiska partier och ideologier. Juridik, den offentliga sektorn, socialtjänst, migration, könsroller och statistik är annat som återfinns på avdelningen.
-
Till teknikavdelningen förs böcker som handlar om traditionell industri och hantverk, liksom tekniska beskrivningar av elektronik och annat. Men här finns också på samma hyllor böcker för det mer privata hanterandet. Bland byggböckerna finns handledningar och beskrivningar för hemmafixaren, bland pappersindustrilitteraturen böcker om origami. Här hittar du böcker om hobby. Kommunikationer av olika slag - bilar, båtar, järnvägar med flera - är ett omfattande inslag.
-
Ekonomi betyder planmässig hushållning och förvaltning. Avdelningen beskriver och förklarar ekonomiska förhållanden alltifrån nationalekonomi, världshandel, företagsekonomi till den enskildes hushållsekonomi. För företagare, också blivande, finns bl a starta eget-böcker. Praktiska handböcker om matlagning, handarbete, lantbruk och husdjur, trädgård, jakt och fiske ingår i avdelningen.
-
Här placeras praktiska handböcker om gymnastik och motion. Till dem hör ämnen som styrketräning, pilates och yoga. Olika sporter har sina hyllor och hit hör också böcker om särskilda idrottsutövare. I avdelningen ingår litteratur om dans, spel såsom poker eller schack, samlande, lekar och leksaker och frågesport.
-
Här finns böcker om olika krigsväsen, avdelningen inleds med böcker om militärväsen över hela världen och går sedan över i de svenska militärväsendena. Är man intresserad av krigsföring på vatten eller i luften hittar man dessa böcker under sjökrigsväsen respektive luftkrigsväsen. Här finns även en mängd olika böcker om vapen och är du intresserad av spioner så är det på den här avdelningen du hittar böcker om dessa.
-
Matematiken innehåller dels matematikens historia på ett populärvetenskapligt vis, dels läroböcker från högstadiet och uppåt i matematikens olika grenar: algebra, analys, geometri, sannolikhetskalkyl och matematisk statistik. Böcker om måttsystem placeras här.
-
På avdelningen finns bland annat böcker om astronomi, fysik, kemi, vilda djur och otämjd natur samt miljöfrågor. Här samsas essäer som Peter Nilsons rymdäventyr med handfasta läroböcker i repektive ämne. Böcker om naturkatastrofer som vulkanutbrott och tsunamis finns här liksom floror och faunor. Litteratur om föroreningar och naturskydd avslutar.
-
I början av avdelningen finns allmänna läkarböcker, anatomiska beskrivningar, näringslära och böcker om läkemedel. Särskilda kroppsliga sjukdomar beskrivs, också verk inriktade på barnsjukdomar. Psykiska sjukdomar och behandlingsmetoder följs av böcker om olika terapier som massage. Hit förs också böcker om bantning. Före böckerna om och för hälso- och sjukvård finns samhällsaspekter inom området såsom friskvård, hälsa, barn- och kvinnomisshandel. Sexologi, incest och våldtäkt är andra ämnen som tas upp.