
Läs med mig som är liten
Barn utvecklar sitt språk i vardagsmiljö med de personer de har runt omkring sig. Ingen är viktigare för ditt barn än vad du är! Ingenting kan ersätta det gemensamma småpratet. Prata, lek, sjung och läs. Vet du om att du, just du, kan förändra ditt barns liv?

Prata
Sätt ord på det du gör och prata med barnet från allra första början. Använd korta meningar. Säg till exempel ”Katten är hungrig”, ”Hunden bajsar”. Koppla till sådant som barnet känner igen. Små barn kan lära sig flera språk samtidigt så använd ditt modersmål. Om du kan ”tecken som stöd” så använd det.
Titta på bilderna
Peka på bilderna samtidigt som du läser eller berättar. Då hjälper du ditt barn att följa med i handlingen. Vill barnet bläddra i boken och titta på bilderna så läs boken så. I bilderna finns mycket att prata om.
Sjunga och ramsa
Barn tycker om att höra sånger, rim och ramsor redan innan de förstår orden. Gör rörelser till ramsor och sånger och klappa takten med barnets händer. Om du inte kan sångtexter, melodier eller rörelser kan du använda dig av filmer som finns på YouTube.
Leka
Var inte rädd för att ”spela teater” och använda roliga ord och ljud som pang, bom, krasch och tut, tut. Härma hur kossan, hunden, flygplanet, regnet eller bilen låter. Visa med kroppen och din röst att det är skillnad på STOOORA nallen och LILLA nallen. Säkert har ni några gosedjur eller andra leksaker som kan få vara med i berättelsen.
Läsa
Låt ditt barn vara med och styra bokläsningen genom att fånga upp barnets ord, rörelser och ljud. Ha inte för bråttom, upprepa gärna många gånger. Du kan berätta boken på ditt eget språk och ha bilderna som stöd. När barnet är lite större och ni läst boken många gånger kan ditt barn berätta för dig.

Högläsning spelar roll
Språkutvecklingen gynnas genom att barnet lär sig nya ord och begrepp. Barnet lär sig om andra världar och miljöer. Barnet får inblick i hur andra lever sina liv och utvecklar sin empatiska förmåga. Den vuxne och barnet får en mysig stund och en gemensam upplevelse. Högläsningen lägger dessutom en grund för läsinlärningen. Genom att läsa med ditt barn kan du göra stor skillnad!
Läs hellre ofta än länge!
Gör som björnarna – gå till biblioteket!
Läs med lite äldre barn

Sluta inte läsa tillsammans bara för att ditt barn har knäckt läskoden. Till att börja med behöver ditt barn hjälp och stöd med läsningen. Då kan det vara bra att turas om att läsa för varandra. Kanske är det så att ditt barns förståelse för texter är större än förmågan att läsa. Då är det fantastiskt att få höra en vuxen läsa högt ur en lite tjockare bok.
Som tidigare sagts så ger gemensam läsning så mycket mer – närhet och en stunds ro, gemensamma upplevelser och kunskaper samt ett rikare språk.
Om du lånar böckerna på biblioteket så är det dessutom alldeles gratis. Saknar ditt barn ett bibliotekskort, går det lätt att fixa via Bibliotekskort för barn.
Här kommer några tips på bra böcker att läsa högt. Fråga på ditt bibliotek efter fler förslag.