Nyfiken på dina rötter?
På biblioteket har du tillgång till databaser och böcker för att släktforska på egen hand.
Arkiv Digital
I Arkiv Digital finns de gamla kyrkoböckerna nyfotograferade med nutida teknik i färg, vilket ökar läsbarheten avsevärt. Kyrkoböckerna behöver alla som är intresserade av släktforskning. Det är i detta material som vi hittar grunduppgifterna som namn, födelseuppgifter och familjeuppgifter.
Genline
Svenska kyrkböcker på Internet. Bildarkivet innehåller digitala bilder av de svenska kyrkböckerna fram till slutet av 1800-talet. Husförhör, födelsebok och dödbok är några exempel på de kyrkböcker som kan ge dig svar på vilka som var dina förfäder.
SVAR - Digitala forskarsalen
I Digitala forskarsalen kan du ta del av digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns 65,5 miljoner publika bilder. Här finns också material som gör forskningen enklare i form av sökbara register och databaser (ca 30 miljoner poster). Folkräkningen, Sveriges befolkning är den mest använda av dem. Den innehåller ca 21 miljoner sökbara personer som levde i Sverige mellan åren 1860–1930.
Emigranten
CD-rom med bland annat uppgifter om 1,4 miljoner emigranter.
Sockenstatistik
innehåller statistiska uppgifter om församlingarna i Östergötland för perioden 1749-1959. Ursprungligen insamlade av Tabellverket.
Sveriges befolkning
Sveriges befolkning 2000 innehåller alla personer som var folkbokförda i en svensk församling i slutet av 2000. Nästan 8.9 miljoner personer finns registrerade där bland annat namn, födelsedatum och födelseförsamling framgår.
Sveriges dödbok
Sveriges dödbok innehåller information om folkbokförda som avlidit i Sverige under perioden 1830–2020. Databasen är mycket användbar för såväl nybörjare som erfarna släktforskare.
Den osäkre släktforskaren rekommenderas att låna en bok i ämnet släktforskning eller gå på någon kurs. Landsarkiven åtar sig också släktforskningsuppdrag mot avgift.
Släktforskarträffar
Släktforskarföreningen DIS Filbyter anordnar släktforskarträffar två gånger per månad terminstid. Mer information om släktforskarträffarna finns på DIS Filbyters webbplats.