Bland camouflagetäcken och walkie talkies

Language

Englishsuomisvenska
Två walkie talkies på ett camouflagetäcke

Helt plötsligt ligger jag under ett camouflagetäcke. Det sprakar i min walkie talkie. Jag hör två kvinnor prata ryska på vår kanal. Skogen omfamnar mig i den dolda terrängen. Genom springorna ser jag mogna blåbär och blöta grässtrån som vill resa sig mot solen. Strax ovanför mig vajar en snitsel, en orange remsa. 

Elios neonfärgade tjänstetecken syns tydligt bland träden och visar att han arbetar okopplad i skogen. Grenar knäcks när han springer och ”vindar”. När han hittar mig råkar han ge mig en liten knuff. Markeringsrullen, en liten rulle som hänger i halsbandet, åker snabbt in i munnen och Elio börjar springa in mot stigen. Jag klickar en gång i walkie talkien, så att det brusar. Nu vet föraren att Elio varit framme hos mig och att det är dags att återvända till husse. 

”Påvisningskopplet” kopplas på och föraren säger: - visa! Elio älgar sig fram med kopplet hängande efter sig. Husse hinner inte med i den svåra terrängen. Elio visar nöjt vart jag, den passiva figuranten, befinner mig. Han sitter fint och väntar på sin belöning när husse kommer flåsandes. Jag ger honom extra gott godis och berömmer honom för insatsen. Elio sväljer utan att tugga och slickar sig om munnen. 


Texten ovan är en ”sökscen” från en kursknarkares liv. Efter en hundkurs i sök* är jag nu med i ett sökgäng. Vi träffas när vi kan i skogen och tränar med våra hundar. Vi vallar av själva sökområdet som vi ska använda och lägger ut snitslarna. Remsorna visar var vi har våra legor, dvs. platserna där figuranterna kommer att gömma sig. 

Under ett träningspass får man prova på olika roller, såsom att vara den som står kvar på stigen och dirigerar föraren med hunden och att vara figge, dvs. figurant. Efteråt är det viktigt att fika, så att vi kan ge varandra nyttig feedback innan hemfärd. 

Hitta den bästa träningen för dig och din hund

Alla hundar behöver aktivering, träning och omsorg. Det finns så många härliga hundböcker att läsa. Är du också sugen på en coronasäker hundaktivitet och vill veta mer om just sök? Läs gärna ”Sökhunden” av Inki och Roland Sjösten. 
Reservera Sökhunden

*Sök är ett specialmoment inom Svenska Brukshundklubbens bruksprov. 


Bokomslag: Sökhunden av Inki och Roland Sjösten.

Länk

Brukshundsklubben - sök

Artikel av: Johanna Jungeklint, Linköpings stadsbibliotek.

Results list