Läsglimtar

Porträtt av Kent Werne. Fotograf Jan-Åke Eriksson.

Kent Werne - Allt är en konspiration…..eller?

Fem snabba frågor med Kent Werne som kommer att föreläsa om konspirationsteorier under All digital week på Götabiblioteken. 

Vem är du och vad jobbar du med?

Jag är frilansjournalist och författare. Jag debuterade som författare 2010 med en bok om bostadsfrågor, och sedan dess har jag skrivit reportageböcker om välfärdsfrågor och om USA efter finanskrisen. Min senaste bok – Allt är en konspiration: en resa genom underlandet – släpptes 2018 och handlar om konspirationsteorier.

Vad är en konspirationsteori?

En teori om att en konspiration ligger bakom en händelse eller ett fenomen – en teori som ofta är en motbild mot den officiella bilden och etablerade kunskapen. Det saknas bevis för att teorin stämmer, åtminstone enligt vetenskapliga och journalistiska kriterier. Istället bygger den på alternativa fakta och spekulation. Konspirationsteoretiker tror ofta att världen styrs av en ond dold makt med en sinister agenda, att ingenting är som det verkar, att ingenting händer av en slump och att allt hänger ihop.

Vem blir påverkad av detta? Vad kan man tänka på när man stöter på en konspirationsteori?

Undersökningar har visat att en rätt stor del av befolkningen tror på konspirationsteorier, även i Sverige. Vissa verkar vara mer mottagliga av konspirationsteorier än andra, nämligen de som har lätt att se mönster, som har svårt att acceptera slumpen och som känner misstro och rädsla. Konspirationsteorier frodas också i osäkra tider, då människor är oroliga och söker förklaringar på det som händer. Jag tror det är viktigt att se varifrån informationen kommer som man stöter på på nätet och i sociala medier: är det en trovärdig källa? Har även etablerade medier skrivit om det? Man bör vara kritisk mot ogrundade påståenden som att den personen eller den gruppen ligger bakom det ena eller andra. Fråga dig själv: vad finns det egentligen för bevis?

Du ska ju föreläsa om just konspirationsteorier, vad var det som fick dig att börja skriva om just ämnet?

Jag ville förstå hur konspirationsteorier uppstår, hur de sprida och varför så många tror på dem. Jag ville träffa konspirationstroende människor och försöka sätta mig in i deras världsbild, men också spåra konspirationstänkandets historia. Och det är en fascinerande historia!

Ser du någon trend just nu som det talas mycket om inom ämnet?

Under coronapandemin har vi sett en konspirationsboom. Konspirationsteorier uppstår och sprids som kanske aldrig tidigare. Dessutom har de blivit politiskt sprängstoff, inte minst efter stormningen av Kapitolium i USA i januari, en händelse som underblåstes av Donald Trumps konspirationsteorier om att valet skulle ha ”stulits” av onda makter.

Föreläsningen spelas in i samarbete med Digital Kreativ Verkstad på Linköpings stadsbibliotek och visas på Götabibliotekens YouTube-kanal samt Götabibliotekens Facebooksida.

Läs mer om Kent Werne: https://alltarenkonspiration.se/  

Honungsbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd

Många spännande ingredienser, som gör historien till en riktig läsupplevelse.

Jorden skälver marken gungar av Erica Eklund

En bok som berör.

Under the whispering door Av T J Klune

Varm bok om livets mening.

En bön för de stulna av Jennifer Clement

Poetisk skildring om livet i en annan verklighet.

Det känns förbjudet av Annica Hedin

En sommarbok för våra yngsta besökare.